Betere prestaties in de sport met een mental coach

sportenSporters hebben te maken met verschillende zaken wanneer het aankomt op hun prestaties. Zeker in de topsport kunnen de kleinste details invloed uitoefenen op het leven van de sporter waardoor de prestaties positief of negatief beïnvloed worden. Een goede en rustige trainingsomgeving, uitgebalanceerde voeding, de juiste coach en voldoende en kwalitatief goede nachtrust zijn hier voorbeelden van.

Toch komt het voor dat wanneer er aan al deze voorwaarden wordt voldaan, de prestaties tegenvallen. Het lukt allemaal net iets minder dan voorheen, waardoor de sporter zich minder goed in zijn vel voelt wat ook weer een negatieve invloed heeft op de prestaties. Zo komt iemand in een vicieuze cirkel terecht, en het kan heel moeilijk zijn om daar weer uit te komen.

In de sport..

Een mental coach die zich specialiseert in sporters kan hier een geweldige aanwinst zijn. Samen met de coach gaat de sporter na of er bepaalde gedachten of bepaald gedrag ontcijferd kan worden wat ervoor zorgt dat de prestaties tegenvallen. Het kan zijn dat als een voetballer een aantal keer achter elkaar een penalty heeft gemist, er extra druk zowel van binnen als van buitenaf op hem wordt uitgeoefend. De media heeft er een mening over, de voetballer wordt aangesproken op de trainingen en zelf zal hij ook extra druk op zichzelf gaan leggen. De volgende keer dat de voetballer een penalty moet nemen gaan al deze meningen en invloeden door zijn hoofd en zal de kans dat hij de penalty opnieuw mist alleen maar groter worden.

Zelfbeeld soms minder, daar kan een coach bij helpen

Samen met de mental coach kan de sporter gaan zorgen dat het zelfbeeld dat hij over zichzelf heeft (ik ben slecht in penalty’s nemen) en de gedachten die hierbij gepaard gaan (ik ga toch weer missen) omgedraaid worden in het positieve. De sporter moet gaan inzien dat zelfs als hij een aantal keer heeft gemist dit niet betekent dat hij ze voor altijd gaat missen en dat dit hem een slechte voetballer maakt. Pas wanneer hij dit inziet is er een kans dat de prestaties weer zullen verbeteren en hij de doelpunten gewoon gaat maken.